top of page

Utmattningssyndrom - vad är det?

  • Skribentens bild: Malin Engelbrektsson
    Malin Engelbrektsson
  • 15 dec. 2017
  • 3 min läsning


Kraven i samhället ökar för oss alla, ung som gammal. I skolan ställs det krav på att eleverna ska få fina betyg i syfte att i framtiden uppnå behörighet till högskola eller universitet, samtidigt bidrar denna press till att elever alltmer drabbas av depression och psykisk ohälsa - inte minst med hänsyn till att betygskriterierna kräver en ökad prestation. Många unga kvinnor och män bär på en oro för framtiden och hur de ska få ihop den åren att komma. Frågan om akademisk utbildning för att få ett jobb på arbetsmarknaden är bara en aspekt, en annan är hur ekonomin ska gå ihop i samband med eventuella studier och hur den där kontantinsatsen för en bostad ska kunna sparas ihop. De äldre grubblar ständigt över pensionen som inte räcker långt samtidigt som deras oro för barn och barnbarn växer - hur ska de klara av de ökade kraven?


Den vanligaste psykofarmakan som skrivs ut till unga i Sverige i dag är: antidepressiva, antipsykotiska, ångestdämpande, sömnmedicin mot bipolär sjukdom och adhd-läkemedel. Var tionde ung kvinna i åldergruppen 18-24 har någon gång tvingats söka hjälp för sitt psykiska mående, motsvarande siffra för unga män i samma åldergrupp är sju procent. Även bland ännu yngre märks den psykiska ohälsan tydligt. 20 procent av alla flickor i årskurs nio, och nästan lika många av pojkarna, har någon gång skadat sig själva medvetet.


Forskare betraktar utmattningssyndrom som både ett tillstånd och en process. Gemensamt för definitionerna är individegenskaper, ofördelaktig arbetsmiljö och utbrändhetens självvidmakthållande karaktär. För att individen ska kunna bli utmattad måste individen besitta vissa psykologiska egenskaper: överdriven motivation och ambition, stor idealism, högt ställda mål och förväntningar samt ett gränslöst engagemang i arbetet. Den gemensamma nämnaren kopplat till dessa egenskaper är självkänsla baserad på prestationer. Utmattning uppstår när arbetsmiljön gör det omöjligt för den starkt motiverade individen att nå sina mål. När arbetets vardagliga realiteter står i alltför stark kontrast till idealistens gränslösa engagemang upplever denna frustration och, med tiden, utmattning.


Utmattning - en process i tre faser
Emotionell utmattning. Personens upplevelse av att vara känslomässigt utarbetad.
Distansering. Personen distanserar sig från omvärlden och får en cynisk inställning till människor omkring sig.
Minskad känsla av personligt åstadkommande. Personen är mindre nöjd med sitt arbete och upplever att hon eller han inte arbetar med något meningsfullt eller får något viktigt uträttat med sitt arbete.

Vad man ser statistiskt sett kring utmattning är att unga kvinnor mellan 16-24 år anger att de mår betydligt sämre än vad samma åldersgrupp gjorde för 20-30 år sedan. Den vanligaste diagnosen av alla sjukdomsfall i Sverige är akut stressreaktion som har ökat med 73 % de senaste två åren enligt försäkringskassan. Kvinnor i 30-årsåldern drabbas mest eftersom de ofta är mitt uppe i karriär och småbarnslivet samt alla krav man har utifrån som man förväntas leva upp till. I höstas kom en rapport om att män dör i självmord i dubbelt så hög utsträckning som kvinnor. Ett av skälen antas vara att de inte pratar om sitt psykiska välmående. Var tredje person som hör av sig till aldrigensam.com är en kille. Många upplever att det är lättare att höra av sig anonymt till en sajt och prata om vad de känner än att lyfta/prata om det med sin umgängeskrets.


Det som kan utläsas av informationen i det här inlägget är alltså att utmattningssyndrom är ett socialt problem kopplat till psykisk ohälsa. Många gånger är det just utmattning som drabbat kvinnor som får spelrum i sociala medier men viktigt att poängtera är att samma statistik och forskning inte finns kring pojkar och män. Det har forskats ytterst lite om det här och kanske är en möjlig anledning att pojkar och män inte vågar prata om sitt mående i samma utsträckning som tjejer.

Comments


bottom of page