Lördagskrönikan: Någonstans stannar man upp sin kompetens när den teoretiska kunskapen inte byggs på
- Malin Engelbrektsson
- 22 sep. 2018
- 3 min läsning

År ett på Högskolan Väst är nu avklarat. Jag minns vad de sa till oss de första dagarna på utbildningen till socialpedagog, att vi skulle utvecklas som personer och att de tre kommande åren skulle vara en känslomässig resa. Vi skulle med tiden börja tänka på ett annat sätt, vidga våra perspektiv och kanske genomgå en så personlig och individuell resa att våra partners eller familjemedelmmar skulle undra vad som hänt med oss. Det lät lite skrämmande - vadå förändras?
Jag gick in med inställningen om att det skulle bli intressant att läsa om pedagogik, grupper, människor. Det kändes skönt att börja studera något jag tyckte var intressant men jag kände också en lättnad över att veta vilka oändliga jobbmöjligheter som väntade efter tre år på högskolan. Jag reflekterade inte särskilt mycket kring om jag skulle utvecklas som person både i arbetslivet och privat, sedan att det var något som jag faktiskt gjort är en annan femma.
Det var inte längesedan vi satt i grupp i skolan och diskuterade den resa vi gjort första året på programmet. Det visade sig att samtliga förändrats och utvecklats på olika sätt. Många upplevde att de fått mer kött på benen i arbetslivet som ett resultat av all ny kunskap, att man vågar stå fast vid sitt sätt att tänka när garvade kollegor med lägre utbildning (men kanske många yrkesverksamma år) inte förstår nya perspektiv/arbetsmetoder och själva är ihärdiga "det gamla sättet att tänka" eller "så som man alltid arbetat". Jag upplever att jag blivit aningen tuffare i min personlighet vilket jag även mer vågar visa också på jobbet. Efter att ha vuxit upp som försiktig och blyg har jag nu tröttnat och vill visa att lilla Malin också kan säga ifrån, visa sin nyfunna kunskap och diskutera för sin sak.
I takt med att min utbildning fortsätter har ett intresse väckts inom mig för att samla så mycket kunskaper som möjligt, vilket resulterat i att jag även läser extra kurser. Något som speciellt fångat min uppmärksamhet är arbetsmiljö, rekrytering, ledarskap och chefskap. Jag ser så mycket på olika arbetsplatser hur verksamheter fallerar på grund av osäker ledning, otydliga strukturer och mål som gör att jag vill vara en del av att göra arbetsplatser bättre. Jag kan skriva mycket om just det här men får återkomma i senare inlägg.
Avslutningsvis vill jag ge dig som funderar på att söka en utbildning inom socialt arbete några tips och råd. Många i arbetslivet frågar mig kring utbildningen och är själva sugna på att sätta sig i skolbänken igen. Det som många gånger tar emot är att ta steget dit. Det finns alltid anledningar till varför man inte borde eller saker som kan ställa till det i vardagslivet, därför är det bra att lista upp för- och nackdelar med en utbildning, också lösningar på de problem som kan uppstå. Det bästa jag har gjort är att börja studera, är det många som säger och det säger även jag. Jag möter många som exempelvis har en utbildning som undersköterska i botten och som arbetat många år i socialt arbete, det som är problematiskt är att man inte kan leva vidare i yrkeslivet enbart på sin "erfarenhet" eftersom man missar viktig kunskap genom att inte fortsätta ta akademiska kurser eller vidareutbilda sig. Erfarenhet och kunskap ska ständig komplettera varandra, men när man tillslut bara kan luta sig tillbaka på sin erfarenhet är det många perspektiv som fallerar och man ligger i riskzonen för att bli etablerad i starka arbetskulturer där nytänk nästan är förbjudet. Någonstans stannar man upp sin kompetens när den teoretiska kunskapen inte byggs på. Därför vill jag uppmana till utbildning även bland de som arbetat länge för det är inte "för sent", tänk inte "jag är ändå så pass mycket äldre nu så det är ingen idé". Ta en kurs på högskolan, distans, några veckor i kombionation med arbetet - du kommer utvecklas!