top of page

Socialpedagoger länken mellan skola, föräldrar och socialtjänst

  • Skribentens bild: Malin Engelbrektsson
    Malin Engelbrektsson
  • 21 jan. 2018
  • 4 min läsning

Lärare upplever att de inte har tid till att vara just lärare. Nästan nio av tio grundskolelärare anser att arbetsbelastningen är för hög, det skriver SVT nyheter i en artikel publicerad i maj 2016 och mycket sannolikt är det här fortfarande aktuellt. I artikeln som grundar sig på en rapport från Lärarförbundet skriver man också om hur administration, dokumentation och extra anpassning av elevers undervisning är de saker som tar mest tid från lärarna.


Ja, att lärare under en lång tid upplevt sig överbelastade har länge uppmärksammats och varit en het debatt i medierna, men just nu kan vi se en tydlig satsning som pågår runtom i Sveriges skolor. Denna satsning går inte minst att lägga märke till genom att göra något så enkelt som att se över de lediga tjänsterna på arbetsförmedlingen. Fler och fler kommuner har nämligen börjat inse vikten av att anställa yrkesgrupper med social kompetens som täcker och upp kompletterar de redan befintliga yrkesgrupperna som verkar inom skolan idag. Alltså, i första hand, lärarna.


Det här gläder mig enormt eftersom jag själv har en bakgrund som en elev utsatt för relationell mobbning i skolan. Alltför länge har skolan bedrivits utan rätt resurser för att arbeta förebyggande, fånga upp elever som är socialt utsatta på något vis, som har mindre bra hemförhållanden eller som befinner sig i riskzonen för att hamna fel i livet. Nu anställs fler socialpedagoger i syfte att arbeta kring just de ovan nämna punkterna.


Tittar vi närmare på vad skolorna söker kan vi i beskrivning för en tjänst som socialpedagog på en skola läsa att:


  • Arbetet innebär att stödja och motivera elever och medarbetare samt finnas där som en trygg och stabil punkt för den enskilde eleven. Socialpedagogen planerar för, utvecklar och utvärderar den pedagogiska miljön tillsammans med övrig personal för att uppnå utveckling och lärande på ett lustfyllt sätt, för varje elev.

  • Socialpedagogen skapar möjligheter för alla och agerar som en brygga i samverkan mellan olika verksamheter. – Socialpedagogen skapar en helhetssyn över skolans och fritidshemmets arbete, samt agerar som stöd i utvecklingen av verksamheterna.

  • Socialpedagogen är även med och driver, utvecklar samt stödjer arbetet med kvalitetsutveckling på skolan.

  • Vidare arbetar socialpedagogen med skolans värdegrund; implementerar den men är också ansvarig för utveckling och uppföljning av densamma. Det förebyggande arbetet sker både individuellt och i grupp.


Hur kan vi förstå socialpedagogens funktion på ett djupare plan som ytterligare en aktör inom skolan? Jo, nämligen genom att den socialpedagogiska uppgiften i skolan exempelvis kan vara riktad mot specifika elever eller elevgrupper som befinner sig i risksituationer för utslagning och marginalisering. Inom socialpedagogiken går yrkesutövarna in i en verksamhet där de använder sig själva för att tillsammans med brukaren stödja och främja brukarens utveckling. Socialpedagogik är på så vis en avsiktlig handling, en följd av medvetna överväganden som omsätts i en planlagd och målinriktad process.


Socialpedagogens koppling till skolan blir alltså att inte vara elevassistent, lärare eller socialsekreterare. Hon eller han ska heller inte vara en avlastning för de andra yrkesrollerna utan ett komplement för att hitta nya vägar och för skolan att få nya infallsvinklar. Hon eller han ska helt enkelt vara en vuxen i skolan utan lektioner som man kan komma fram och prata med om man undrar någonting eller mår dåligt – en extra resurs till kuratorn och till socialtjänsten.


Under senare tid har det debatterats mycket kring lärarnas upplevelse av en ökad föräldrakontakt, något som också är en del av den ökade belastning som lärarna upplever. Föräldrakontakten kan handla om allt från ifrågasättande av betygssättning till vilken mat som serveras i matsalen, om vi ska hårdra det. Även i detta avseende kommer nu socialarbetarens roll in: socialpedagogen ska vara länken mellan skola, föräldrar och socialtjänst samt andra aktörer.


Listar vi nu socialpedagogens arbetsuppgifter i en sammanfattning kan vi på ett övergripande sätt se på vilka punkter hon eller han ska fungera som ett ”mellanting” inom skolans väggar:

  • Kartläggning

  • Samtal med ungdomar

  • Skapa individuella planer för ungdomar i riskzon

  • Hitta nya infallsvinklar

  • Stötta hemmen/familjen samt ha koll på ungdomars situation både i skola och på fritiden

  • Förarbete till socialtjänsten

  • Finnas till hos ungdomar

  • Förebygga och åtgärda

  • Vara en brygga/spindel i nätet


Här vill jag särskilt lyfta fram punkten kring Samtal med ungdomar och vad detta kan innebära. Ett enskilt samtal kan vara av kurativ karaktär men också ett arbete inriktat mot en attityd- eller beteendeförändring hos vederbörande elev. En socialpedagog inom skolan arbetar utifrån ett socialt tänk. Det betyder att en central del av arbetet handlar om att möta människan (i detta fall ungdomarna) och hennes livsvillkor, samt de fenomen, problem och processer som uppstår i samband med social utsatthet, funktionsnedsättning och andra beroendeskapande livssituationer.


Kanske låter det invecklat, men låt oss förenkla denna långa beskrivning kring vad en socialpedagog faktiskt ska göra i skolan. Kort förklarat handlar socialt arbete på detta plan om att möta eleverna där de befinner sig just nu, inte där de har varit eller eventuellt kommer att befinna sig i en framtid - även om det är saker som spelar in på varför och hur elever kommit att vara i den position där han eller hon är i dagsläget. Det handlar i sin enkelhet om att möta upp, stanna upp, finna orsaker, reda ut orsakerna, vägleda och motivera eleven till någon typ av förändring och där socialarbetaren finns med som ett stöd i processen. Vi är ett socialt och pedagogiskt bollplank.


Commentaires


bottom of page